Categories Menu

Geblinddoekte Bewegingsmeditatie

Geblinddoekte BewegingsmeditatieEen actieve geblinddoekte meditatie is een bevrijding van lichaam en geest, een dans die ruimte schept voor hernieuwde inspiratie en herwonnen levenskracht.

In een geblinddoekte bewegingsmeditatie kan je alles even lekker losgooien, jezelf bevrijden van de spanningen van de dag, mentaal ontspannen, dieper in contact komen met jezelf, authentieke inspiratie opdoen voor je werk of leven, en groeikracht en inspiratie in jezelf opwekken.

Aandacht voor de binnenwereld

In het dagelijks leven is onze aandacht voortdurend naar buiten gericht. Door een overdaad aan prikkels, sociale conditioneringen en stress, verliezen we onszelf vaak in de wereld om ons heen. Daardoor ontstaat een groot deel van ons gedrag vanuit een soort ‘overlevingsmodus’, en leven we op de automatische piloot, vanuit onze onbewuste drijfveren. Geblinddoekt bewegen op klank en muziek keert de aandacht terug naar binnen, brengt de geest weer tot rust, en maakt ons ‘mindfull’. Even mag je de maskers van beperkende conditionering afleggen, jezelf bevrijden van de spanningen van het dagelijks leven, en ‘thuiskomen in jezelf’.

Ritme en muziek

De ritmes en klanken die in een geblinddoekte bewegingsmeditatie worden gebruikt zijn heel eenvoudig en toegankelijk, en nodigen uit om in beweging te komen. Een ervaring die de aandacht terug brengt in het hier en nu, en in het lichaam, en een directe ervaring schept met ‘de voelbare aanwezigheid van het moment’, waardoor bijvoorbeeld emoties losgemaakt en getransformeerd kunnen worden.

Innerlijke rust en bevrijding – thêta-bewustzijn, de creatieve laag

Ons alledaagse alerte bewustzijn, waarbij onze hersenen functioneren in snelle bêta frequenties van 12 tot 40 Hz, kan met een geblinddoekte bewegingsmeditatie goed tot rust gebracht worden. Daarbij zakken de frequenties naar alfa (8-12 Hz, meditatie, rust, ontspanning) en thêta (4-8 Hz, trance, creativiteit, dromen). Het thêta-bewustzijn wordt ook wel de ‘creatieve laag’ genoemd, omdat we in deze toestand in staat zijn tot het vinden van nieuwe oplossingen, en zien van nieuwe perspectieven. Lees hier meer over in het artikel Droombewustzijn, de creatieve laag.

Geblinddoekte BewegingsmeditatieActivatie van persoonlijke levenskracht

De actieve aspecten van deze meditatie, in combinatie met bewuste ademhaling, scheppen omstandigheden die een krachtige transformatie teweeg kunnen brengen. Soms ervaren mensen dat ze vast komt te zitten in hun leven, dat ze geen weg uit hun huidige situatie zien. Steeds terugkerende patronen in het denken en handelen doen mensen vastroesten, en vernauwen het bewustzijn. Door geblinddoekt te bewegen op muziek, komt niet alleen het lijf in beweging, maar komt de mens als geheel in beweging. Het is bovendien een gezond voor mensen van alle leeftijden, en de endorfine zorgt voor een geluksgevoel.

Aanbod op maat

Geblinddoekte bewegingsmeditaties worden in verschillende formats aangeboden. Een workshop duurt doorgaans 2 a 3 uur, inclusief introductie en uitleg, de dans zelf, en integratie en afronding. Deze workshops kunnen worden geboekt vanaf 8 deelnemers. Het format en de prijs hangt af van de individuele vraag en omstandigheden. Neem contact op voor een aanbod op maat.

Workshops

Duur: 2-3 uur

Aantal: 8 – 100 deelnemers

Inhoud: workshop met praktische oefeningen

Meer informatie >

Faciliteerders Training

Duur: 11 dagen

Aantal: 8 – 15 deelnemers

Inhoud: cursus, praktische oefeningen en syllabus

Meer informatie >